Vijesti
Grad
Fotografije
Forum
Suradnja
Marketing
Kontakt
 
Vijesti
.: Aktualno
.: Poslovne vijesti
.: Kultura
.: Sport
Kolumne
.: Autoškola
.: Paranoya
.: Party Report
.: Blog novog vozača
.: Osobne financije
.: Music Corner
.: AutoSvijet
.: Kućni ljubimci
.: Veliko otkriće
.: La Femme
.: Vaše Zelenilo
Interakcija
.: Nagradna igra
.: Galerija fotografija
.: E - razglednice
.: Varaždin by Night
.: Forum
Grad
.: Općenito o gradu
.: Položaj
.: Povijest
.: Palače i zgrade
.: Crkve
.: Galerija grada
Događaji
.: Barokne večeri
.: Špancir Fest
.: Ljeto u Varaždinu
.: Novogodišnja    utrka
.: Međunarodna    izložba cvijeća
.: Međunarodno    plesno natjecanje
.: Obrtnički sajam
.: Sajam lova,    ribolova i turizma
Znamenitosti
.: Stari grad
.: Groblje
.: Hrvatsko narodno    kazalište
.: Gradska vijećnica
.: Katedrala
.: Bicikl
Impressum
.: Uredništvo
.: Marketing
.: Suradnja
.: Kontakt

Prati portal Varaždin-Online.com putem RSS čitača
 
Prati portal Varaždin-Online.com na Twitteru

XVI. STOLJEĆE - VOJNI RAZVOJ I NOVA URBANIZACIJA

Varaždin u XVI. stoljeću doživljava najveći uspon u strateško-vojnom smislu. On postaje "vrata Štajerske" i Europe, s obzirom na prijeteću tursku opasnost.

Uspon u XV. stoljeću omogućio je Varaždinu da u najkobnijem trenutku hrvatske povijesti pokaže svu svoju snagu kao dobro organizirani grad u pravnom, ekonomskom i političkom pogledu.

Varaždin je u XVI. stoljeću uspio ostvariti značajne uspjehe na polju urbanizma, fortifikacije arhitekture kao i na polju umjetnosti i kulture. Nosioci kulture razvitka i ekonomsko-privrednog napretka bili su u XVI. stoljeću uglavnom njegovi stanovnici i trgovci.

U grad dolaze i poznati arhitekti iz Italije (zbog pojave protestanizna ponestalo je darovitih domaćih katoličkih arhitekata) koji pomažu u izgradnji fortifikacijskih građevina. S njihovim dolaskom, u Varaždin dolazi kasno renesanska lombardijska arhitektura.

U to doba u grad dolaze jake vojne snage radi obrane samog grada, a posredno i Beča, jer, kao što je spomenuto, Varaždin je u to doba slovio kao "vrata Štajerske". Sam dvor izdašno je davao novac za održavanje gradskih utvrda i uzdržavanje vojske.

Već 1544. godine grad počinje s temeljitom obnovom gradskih zidina i utvrda. Uz to grade se niske utvrde renesansnog tipa, tzv. "rondele", koje imaju oblik zdepastih okruglih kula. Kralj Ludovik II. oslobađa Varaždin dne. 31.10.1516. godine svih dača i poreza kako bi mogao obnoviti stare i podići nove gradske zidine.

Krajem XVI. stoljeća područje Varaždina dijeli se na dvije zasebne općine. Jedna općina bila je Slobodni kraljevski grad Varaždin, čiji stanovnici su bili slobodni ljudi uvijek preko svoje komune vezani za kralja. Druga je općina bila "starogradska", čiji su stanovnici bili kmetovi posjednika varaždinske tvrđe.

U to doba dolazi do značajne preformacije dotadašnjeg urbanog uređenja grada. Tadašnji tipični srednjevijekovni grad sa župnom crkvom Sv. Nikole i grobljem u središtu premješta se u novourbanizirani dio grada, današnji Trg Kralja Tomislava. Njegova pačetvorinasta osnova upućuje na izgradnju u renesansnom duhu. U centru grada više nije crkva nego gradska vijećnica. Materijalni dokazi koji to potkrepljuju su spisi u kojima grof Juraj Branderburški 4.12.1523. godine daruje Varaždinu kamenu kuću. Gradska je vijećnica bila sagrađena u gotičkom stilu, da bi kasnije bila pregrađena u kasnobarokno-klasičnom stilu, koji se zadržao do danas. Ona i danas služi kao gradska vijećnica.

14.1.1588. godine spominje se postavljanje novog ravnatelja pučke škole, što nam govori o postojanju škole u Varaždinu.

Varaždin se postepeno proširuje, pa mu se nova predgrađa nazivaju Novaki, kao nastavak Slopancza (Optujska ulica), Brodovski konec, ulica Sv. Vuka i Rogoznica.

1582. godine Varaždin je zadesio teški požar. U vezi s tim nadvojvoda Ernest, dne. 9.7.1582. iz Beča upućuje pismo županu i ostalim plemićima županije varaždinske da dozvole gradu Varaždinu, koji je stradao u požaru, sječu građevinskog drva u svojim šumama kako bi se grad obnovio. Koliko je požar bio jak govori i podatak da su oci franjevci privremeno napustili Varaždin.

U jesen 1600. godine Varaždinom vlada kuga. Koliko je ona bila pogibeljna govori podatak kojim se na Martinje trebao izabrati novi senat, ali su mnogi prisežnici umrli pa su se morali raspisivati novi izbori.
prethodno poglavlje | slijedeće poglavlje
POVIJEST GRADA  
» Od pradavnih vremena do slobodnog kraljevskog grada
» Provala Tatara i daljnji razvoj grada Varaždina
» Ekonomski, kulturni i društveni uzlet XV. stoljeća
» XVI. stoljeće - vojni razvoj i nova urbanizacija
» XVII. stoljeće - razvoj i bogatstvo prkose nedaćama
» XVIII. stoljeće - središte plemstva, raskoši i bogatstva
» Veliki požar 1776. godine
» Od XIX. stoljeća do danas
  Grad Varaždin »» 
 
Disclaimer | Copyright | Pravila privatnosti
 
Oglašavanje online/kanal SZH | VarazdinOnline | Koprivnica | eMedjimurje | Zagorje | Mnovine