Vijesti
Grad
Fotografije
Forum
Suradnja
Marketing
Kontakt
 
Vijesti
.: Aktualno
.: Poslovne vijesti
.: Kultura
.: Sport
Kolumne
.: Autoškola
.: Paranoya
.: Party Report
.: Blog novog vozača
.: Osobne financije
.: Music Corner
.: AutoSvijet
.: Kućni ljubimci
.: Veliko otkriće
.: La Femme
.: Vaše Zelenilo
Interakcija
.: Nagradna igra
.: Galerija fotografija
.: E - razglednice
.: Varaždin by Night
.: Forum
Grad
.: Općenito o gradu
.: Položaj
.: Povijest
.: Palače i zgrade
.: Crkve
.: Galerija grada
Događaji
.: Barokne večeri
.: Špancir Fest
.: Ljeto u Varaždinu
.: Novogodišnja    utrka
.: Međunarodna    izložba cvijeća
.: Međunarodno    plesno natjecanje
.: Obrtnički sajam
.: Sajam lova,    ribolova i turizma
Znamenitosti
.: Stari grad
.: Groblje
.: Hrvatsko narodno    kazalište
.: Gradska vijećnica
.: Katedrala
.: Bicikl
Impressum
.: Uredništvo
.: Marketing
.: Suradnja
.: Kontakt

Prati portal Varaždin-Online.com putem RSS čitača
 
Prati portal Varaždin-Online.com na Twitteru

VARAŽDIN - SREDIŠTE PLEMSTVA, RASKOŠI I BOGATSTVA

Na početku se XVIII. stoljeća u Varaždinu gradi nekoliko sakralnih objekata. To je nastavak još uvijek jake protureformatorske djelatnosti.

Već krajem XVII. stoljeća nalazimo u gradu oce kapucine, a početkom XVIII. stoljeća dolaze ovamo i sestre uršulinke.

Među prvim sakralnim objektima koji se grade u XVII. stoljeću su kapucinska crkva "Svetog Trojstva" i samostan. Crkva je jednostavne građe, što je karakteristično za sve crkve ovog reda. Crkva se sa samostanom još i danas nalazi na istome mjestu.

Za dolazak sestara uršulinki zaslužna je obitelj Drašković, koja im ustupa zgradu za otvorenje škole za djevojčice.

Gradnja uršulinske crkve "Porođenja Isusova" započinje uz svesrdnu pomoć tadašnjeg plemstva, a završava se 1726. godine.

Godine 1753. započinje izgradnja nove barokne župne crkve Svetog Nikole, a završena je 1760. godine. Zavjetna kapelica Sv. Roka sagrađena je 1715. godine. Nalazila se na kraju Duge ulice, današnje Zagrebačke ulice. Preuređenje u kasnobaroknom stilu obavljeno je i na crkvi Svetog Fabijana i Sebastijana.

Prijelom u povijesnom, društvenom, privrednom i političkom smislu i razvitku doživio je grad Varaždin sredinom XVIII. stoljeća. Dotadašnji nosioci razvitka, obrtnici i trgovci, tj. građani, postepeno padaju u sjenu od nadolazećeg plemstva koje se masovno nastanjuje u Varaždinu.

Razloga za tako nagli dolazak plemića bilo je više. Tako npr., Varaždin je bio dovoljno udaljen od turskih posjeda tako da se više nije mogao očekivati nikakav njihov napad ni pustošenje. Važan momenat bilo je proglašenje Varaždina generalatom. Uz to, sve su se češće održavali sabori u Varaždinu.

Varaždin je u to doba, među hrvatskim gradovima, uistinu značio ne samo kao političko-administrativno sjedište, već i kao ekonomsko-privredni centar Hrvatske.

Značaj Varaždina još se povećao kad je 1707. godine carica Marija Terezija osnovala Carsko namjesničko vijeće. Dolaskom bana i plemstva dolazi do velikih društveno-socijalnih i ekonomsko-privrednih, te političkih promjena.

Kraljica Marija Terezija 1767. godine, u sklopu provođenja reformi u Monarhiji, osniva Hrvatsko kraljevsko vijeće. Za njegovo se središte, na temelju snage i prosperiteta grada, odabire upravo Varaždin. Tako Varaždin postaje glavnim gradom Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Novi stanovnici počinju graditi svoje palače, koje predstavljaju najkvalitetnija arhitektonska dostignuća.

Najranije izgrađena palača bila je palača Zagrebačkog Kaptola u Draškovićevoj ulici. Uz palače Keglević i Sermage, ona predstavlja jednu od najvrednijih palača toga tipa u Varaždinu.

Najznačajnije palače koje nastaju u razdoblju od 1749. do 1776. godine su palača Patačić-Putar, danas u Zagrebačkoj ulici te palača Prassinsky-Sermage. Kao najdekorativnija varaždinska palača XVIII. stoljeća slovi palača Patačić. 1768. se godine gradi monumentalna palača županije.

Palače se ne grade samo unutar gradskih zidina, već i izvan njih. To nam potvrđuju palača Keglević, u današnjoj Nazorovoj ulici, kao i palača Erdödy-Patačić, na Kapucinskom trgu.

U Varaždinu se naveliko priređuju balovi, maškarade, lutrije i kazališne predstave.

Mnogi su građani osjetili potrebu za kazalištem. Tako 16.10.1768. godine grof Franjo Patačić kupuje zemljište za izgradnju kazališta, ali ubrzo, zbog novčanih problema, isto zemljište prodaje. Stoga se i dalje kazališne predstave održavaju u isusovačkom kolegiju.

U Varaždinu je bilo i nekoliko kavana, kao i svratište "Kod crnog orla". Među prvim vlasnicima kavana spominje se Francesco Pompeati koji 29.2.1768. godine moli dozvolu za otvaranje kavane, a 18.6. iste godine potvrđena mu je dozvola od gradskih vlasti. Uz kavane bilo je i mnogo krčmi, vinotočija i pivotočija.

Sam se grad počeo sve više brinuti o zdravstvenom stanju građana. Tako je Kraljevsko vijeće za Hrvatsku donijelo naredbu da se isuše močvare u grabama oko starog grada, jer štete zdravlju ljudi.
prethodno poglavlje | slijedeće poglavlje
POVIJEST GRADA  
» Od pradavnih vremena do slobodnog kraljevskog grada
» Provala Tatara i daljnji razvoj grada Varaždina
» Ekonomski, kulturni i društveni uzlet XV. stoljeća
» XVI. stoljeće - vojni razvoj i nova urbanizacija
» XVII. stoljeće - razvoj i bogatstvo prkose nedaćama
» XVIII. stoljeće - središte plemstva, raskoši i bogatstva
» Veliki požar 1776. godine
» Od XIX. stoljeća do danas
  Grad Varaždin »» 
 
Disclaimer | Copyright | Pravila privatnosti
 
Oglašavanje online/kanal SZH | VarazdinOnline | Koprivnica | eMedjimurje | Zagorje | Mnovine