Vijesti
Grad
Fotografije
Forum
Suradnja
Marketing
Kontakt
 
Vijesti
.: Aktualno
.: Poslovne vijesti
.: Kultura
.: Sport
Kolumne
.: Autoškola
.: Paranoya
.: Party Report
.: Blog novog vozača
.: Osobne financije
.: Music Corner
.: AutoSvijet
.: Kućni ljubimci
.: Veliko otkriće
.: La Femme
.: Vaše Zelenilo
Interakcija
.: Nagradna igra
.: Galerija fotografija
.: E - razglednice
.: Varaždin by Night
.: Forum
Grad
.: Općenito o gradu
.: Položaj
.: Povijest
.: Palače i zgrade
.: Crkve
.: Galerija grada
Događaji
.: Barokne večeri
.: Špancir Fest
.: Ljeto u Varaždinu
.: Novogodišnja    utrka
.: Međunarodna    izložba cvijeća
.: Međunarodno    plesno natjecanje
.: Obrtnički sajam
.: Sajam lova,    ribolova i turizma
Znamenitosti
.: Stari grad
.: Groblje
.: Hrvatsko narodno    kazalište
.: Gradska vijećnica
.: Katedrala
.: Bicikl
Impressum
.: Uredništvo
.: Marketing
.: Suradnja
.: Kontakt

Prati portal Varaždin-Online.com putem RSS čitača
 
Prati portal Varaždin-Online.com na Twitteru

OD XIX. STOLJEĆA DO DANAS

Krajem XVIII. stoljeća bogati trgovci ulaze u opustjele i napuštene kuće nekadašnjih plemića.

Tako trgovac Pusztha krajem XVIII. i početkom XIX. stoljeća dolazi u posjed nekoliko palača obitelji Patačić.

Jedina plemićka palača koja se gradi početkom XIX. stoljeća je palača grofa Erdödyja u Preradovićevoj ulici. Erdödyjevi imaju također velike posjede unutar zidina.

Krajem XIX. stoljeća palača dolazi u posjed grofice Paule Oršić, pa se od tog vremena zove palačom Oršić. Uz tu se palaču u XIX. stoljeću grade i mnoge patricijske kuće u novourbaniziranom i ekonomski interesantnijem području, kao npr. u Kukuljevićevoj ulici.

Najveći urbanistički događaj koji radikalno mijenja sliku dotadašnjeg grada je rušenje zidina 1807. godine, a zatim vršenje fortifikacije, niveliranja i planiranja grabišta. To sve počinje 22.11.1806. godine, odredbom gradskog poglavarstva, a plan se povjerava najpoznatijim gradskim inženjerima.

Nakon rušenja zidina moralo se pristupiti urbanizaciji tog dijela grada. U svezi s tim osnovan je Gradski komitet za poljepšanje grada, koji se brine o izgledu kuća i njihovom pravilnom rasporedu.

Ubrzo se počinju igrađivati obrtničke, ali i gradske kuće, tj. na sjeverozapadnom i južnom dijelu grada. Grade se kvalitetne jednokatnice, naročito u Kukuljevićevoj ulici.

Urbanističko rješenje pokazuje da su ti veliki blokovi pravokutnog i trapezoidnog oblika vrlo dobro uklopljeni u staru jezgru grada i čine jednu jedinstvenu i nedjeljivu barokno-rokoko-klasicističko urbanu cjelinu. Istodobno se reguliraju i ulice varaždinskih predgrađa.

Sredinom XIX. stoljeća vidljivi su počeci trgovine većeg europskog stila, kao i počeci industrijalizacije. Sve se to reflektira u arhitektonskim novitetima i velikim trgovačkim kućama koje izgrađuju bogati trgovci. Te novoizgrađene zgrade naglašenih volumena i pretencioznih neostilskih pročelja uspjele su se s još više harmonije uklopiti u urbanu cjelinu stare jezgre.

Nakon 1860. godine grad se širi na nova područja, i to naročito izgradnjom željezničke pruge. S tim nastaje i Nova ulica - danas Kolodvorska, u kojoj se sve više nastanjuje bogato građanstvo.

Varaždin sve više postaje trgovački centar, dok obrt sve više slabi. Tako se počinju razvijati razne manufakture, kao npr. ciglana ili odmotavaonica svile, kao depozitura osječke svilane.

1848. godine dolazi do Bachova apsolutizma. Županija postaje tek administrativno tijelo, a grad Varaždin održava kakvu-takvu slobodu.

Između 1850. i 1860. godine dolazi do spajanja starogradske općine i slobodne općine Varaždin. Tako nastaje jedinstvena numeracija kuća i jedinstvena administracija cijelog teritorija grada Varaždina.

U prvoj polovici XIX. stoljeća grad dobiva svoju nadaleko poznatu muzičku školu. I danas je Varaždin poznat kao grad glazbe.

Godine 1864. osnovano je u gradu Prvo hrvatsko vatrogasno društvo.

Početkom stoljeća u grad dopire i novi stil - secesija. Iz tog razdoblja nalazimo u Varaždinu arhitektonski vrijedna i zanimljiva ostvarenja u duhu varaždinske secesije. Poznati varaždinski graditelji bili su Valent Morandini, Ribić i Bernard Vandrej.

Nakon Drugog svjetskog rata javljaju se u varaždinskoj jezgri drastične promjene. Ruše se stare i oronule, ali arhitektonski i ambijentno vrijedne kuće na vrlo osjetljivim urbanističkim mjestima povijesne jezgre. Tako se ruši uglovnica u Cesarčevoj ulici, zatim niz građanskih kuća iz prve polovice XIX. stoljeća na Kapucinskom trgu, te visoka prizemnica na uglu Preradovićeve i Kolodvorske ulice.

Varaždin je, ipak, kroz svo to vrijeme, zadržao svoju izvornu ljepotu i šarm, koju je najbolje opisao Emmerich Kalman arijom "Komm mit nach Varasdin", iz operete "Grofica Marica".

U njoj se često ponavlja napjev "Komm mit nach Varasdin, wo die Rosen blühen." - "Dođi sa mnom u Varaždin, gdje ruže cvjetaju."
prethodno poglavlje
POVIJEST GRADA  
» Od pradavnih vremena do slobodnog kraljevskog grada
» Provala Tatara i daljnji razvoj grada Varaždina
» Ekonomski, kulturni i društveni uzlet XV. stoljeća
» XVI. stoljeće - vojni razvoj i nova urbanizacija
» XVII. stoljeće - razvoj i bogatstvo prkose nedaćama
» XVIII. stoljeće - središte plemstva, raskoši i bogatstva
» Veliki požar 1776. godine
» Od XIX. stoljeća do danas
  Grad Varaždin »» 
 
Disclaimer | Copyright | Pravila privatnosti
 
Oglašavanje online/kanal SZH | VarazdinOnline | Koprivnica | eMedjimurje | Zagorje | Mnovine